AZ-900: Microsoft Azure Fundamentals – Top 40 Questions and Answers Dumps

Amazon’s AWS and Microsoft’s Azure are the big boys of the cloud computing world, even though AWS is much bigger than Azure.

Revenue from Microsoft Azure grew 72% from 2018 from $7.56 billion to $13 billion. Azure contributed to almost 10.5% of Microsoft’s total revenue in 2019. It has also been noted that the US defense chose Azure in its tactical operations. The last quarter earnings of 2019 grew by 64%.

Azure Fundamentals exam is an opportunity to prove knowledge of cloud concepts (20%), Azure services (20%), Azure workloads, security and privacy in Azure (30%), as well as Azure pricing and support (25%). This blog also includes Azure Services Cheat Sheet.

The exam is intended for candidates who are just
beginning to work with cloud-based solutions and services or are new to Azure.
Candidates should be familiar with the general technology concepts, including concepts of
networking, storage, compute, application support, and application development.

Azure Fundamentals can be used to prepare for other Azure role-based or specialty
certifications, but it is not a prerequisite for any of them.

Below are the top 40 AZ-900 Microsoft Azure fundamentals Certification exam questions and answers dumps.

I- AZ-900 Cloud Concepts – Azure Services

Question 1: Microsoft Office 365 is an example of which cloud deployment model?

AWS Cloud Practitioner Exam Prep App with Answers and mock exams (Android)

A. PaaS

AWS Certified Solution Architect Associate PRO
AWS Certified Solution Architect Associate PRO
Developer:
Etienne D. Noumen
Price:
$3.99

  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot
  • AWS Certified Solution Architect Associate PRO Screenshot

B. IaaS

C. CASB

D. SaaS

Answer1:

D

Notes:

Software as a service (SaaS) allows users to connect to and use cloud-based apps over the internet. Common examples are email, calendar, and office tools, such as Microsoft Office 365.


Reference1: SAAS

Question 2: You have an on-premises application that processes incoming Simple Message Submission Service (SMSS) queue messages and records the data to a log file. You migrate this application to an Azure function app. What kind of cloud service would this be considered?

A. Software-as-a-Service (SaaS)

B. Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

C. Serverless

D. Platform-as-a-Service (PaaS)

Answer2:

D

Notes2:

Serverless computing is the abstraction of servers, infrastructure, and operating systems. When you build serverless apps, you don’t need to provision and manage any servers, so you don't have to worry about infrastructure. Serverless computing is driven by the reaction to events and triggers happening in near-real time in the cloud.

Reference2: Platform-as-a-Service (PaaS)

Question 3: Define “economy of scale”.

A. Spending money on products or services now and being billed for them now. You can deduct this expense from your tax bill in the same year.

B. Spending money on physical infrastructure up front, and then deducting that expense from your tax bill over time.

C. Prices for individual resources and services are provided so you can predict how much you will spend in a given billing period based on your expected usage.

D. The ability to do things more efficiently or at a lower cost per unit when operating at a larger scale.

Answer 3:

D

Notes 3:

Cloud providers such as Microsoft, Google, and Amazon are large businesses that leverage the benefits of economies of scale and then pass the savings on to their customers.

Reference3: Cloud: Economies at scale

Question 4: Which of the following are characteristic of private clouds?

A. Lower costs

B. High scalability

C. Improved security

D. Limited flexibility

Answer 4:

B and C

Notes 4:

Private clouds still afford the scalability and efficiency of a public cloud. Resources are purchased and available to meet your business needs.

Video for reference: The Private Cloud Model

Because resources are not shared with others, private clouds provide higher levels of control and security.

Reference 4: The private cloud model

Question 5: Which of the following Azure solutions allows you to geographically cache and distribute high-bandwidth content, such as streaming videos, to users in different parts of the world?

A. Content Delivery Network (CDN)

B. Load Balancer

C. Application Gateway

D. Virtual Network Gateway

Answer 5:

A

Notes 5:

Azure Content Delivery Network (CDN) offers developers a global solution for rapidly delivering high-bandwidth content to users by caching their content at strategically placed physical nodes around the world. Azure CDN can also accelerate dynamic content, which cannot be cached, by leveraging various network optimizations using CDN POPs.

Reference 5: CDN

Question 6: You are beginning to extend your on-premises data center into Azure. You have created a new Azure subscription and resource group called RG-One. You deploy two virtual machines into RG-One with the intent of promoting these to Active Directory domain controllers. What kind of cloud service would this be considered?

A. Platform-as-a-Service (PaaS)

B. Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

C. Software-as-a-Service (SaaS)

D. Hybrid-as-a-Service (HaaS)

Answer 6:

B

Notes 6:

Infrastructure as a service (IaaS) is an instant computing infrastructure, provisioned and managed over the internet. Deploying virtual machines into an Azure subscription would be considered an IaaS service.

Reference 6: IAAS

Question 7: Select the concept that is defined as ensuring that servers are available if a single data center goes offline.

A. Scalability

B. Fault tolerance

C. Elasticity

D. Agility

Answer 7:

B

Notes 7:

Fault tolerance is the property that enables a system to continue operating properly in the event of the failure of one or more of its components. In Azure, it refers to ensuring that a portion of the production systems are available online (via a failover cluster, available set, or available zone) if a subset of the system components (or an entire data center) goes offline.

Reference 7: Fault Tolerance

Question 8: In regards to comparing Public Cloud and Private Cloud, which of these best describe the characteristics of a Public Cloud?

A. No-upfront costs

B. More control over the security

C. Less reliability

D. Less maintenance

Answer 8:

A and D

Notes 8

The public cloud provides a pay-as-you-go pricing model which can lead to lower costs than those in private cloud solutions where capital expenditures are high.

The public cloud provides agility to provision and de-provision resources quickly with far less maintenance than that of private cloud solutions.

Reference 8: Pay as you go

Question 9: Which of the following are considered capital expenditures (CapEx)?

A. Storage area network

B. Cloud-based virtual machine

C. Office 365 licenses

D. Hyper-V host server

Answer 9:

A and D

Notes 9:

Storage costs are typically considered CapEx and include storage hardware components and the cost of supporting them. Depending on the application and level of fault tolerance, centralized storage can be expensive.

Server costs are considered CapEx and include all server hardware components and the cost of supporting them. When purchasing servers, make sure to design for fault tolerance and redundancy (e.g., server clustering, redundant power supplies, and uninterruptible power supplies). When a server needs to be replaced or added to a data center, you need to pay for the computer. This can affect your immediate cash flow because you must pay for the server up front.

Reference 9: Storage area networkHyper-V host server

Question 10: You are in the process of migrating your existing on-premises SQL databases to Azure. You will migrate them to Azure SQL databases, as opposed to deploying SQL database servers in Azure. What kind of cloud service would this be considered?

A. Software-as-a-Service (SaaS)

B. Platform-as-a-Service (PaaS)

C. Serverless

D. Infrastructure-as-a-Service (IaaS)

Answer 10:

B

Notes 10:

Platform as a service (PaaS) is a complete development and deployment environment in the cloud with resources that enable you to deliver everything from simple cloud-based apps to sophisticated, cloud-enabled enterprise applications. An Azure SQL instance would be considered a PaaS service.

Reference 10: PAAS

Question 11: Which of the following statements are true for IaaS cloud services?

A. The client is responsible for purchasing all Operating System (OS) host licensing.

B. Services can be scaled automatically to support system load.

C. The client has complete control over the host operating system.

D. The client is responsible for all guest OS and application updates.

Answer 11:

B and D

Notes 11:

IaaS host services are scaled automatically to combat increased system load and scaled back during periods of inactivity.

The cloud service provider performs all underlying hardware, OS, and middleware updates. The client performs all guest OS and application updates.

Question 12: Which of the following tools can be used to manage Azure resources on a Google Chromebook?

A. Azure portal

B. PowerShell

C. Azure Cloud Shell

D. Azure CLI

Answer 12:

A and C

Notes 12:

You can run the Azure portal on all modern desktop, tablet devices, and browsers.

Azure Cloud Shell is an interactive, browser-accessible shell for managing Azure resources. It provides the flexibility of choosing the shell experience that best suits the way you work. Linux users can opt for a Bash experience, while Windows users can opt for PowerShell.

Reference 12: Azure PortalAzure Cloud Shell

Question 13: Which Azure service can provide big data analysis for machine learning?

A. Azure App Service

B. Azure WebJobs

C. Application Insights

D. Azure Databricks

Answer 13:

D

Notes 13:

Azure Databricks is an Apache Spark-based analytics platform optimized for the Microsoft Azure cloud services platform. Databricks enables collaboration between data scientists, data engineers, and business analysts.

Reference 13: Azure Databricks

Question 14: You need to create an Azure storage solution that will store messages created by an Azure web role. The messages will then be processed by an Azure worker role. What type of storage solution should you create?

A. A Queue service in a storage account

B. A virtual machine data disk

C. A File service in a storage account

D. A Blob service in a storage account

Answer 14:

A

Notes 14:

Azure Queue storage is a service for storing large numbers of messages that can be accessed from anywhere in the world via authenticated calls using HTTP or HTTPS.

Reference: Azure Queue storage

Question 15: You have an on-premises application that sends email notifications automatically based on a rule. You plan to migrate the application to Azure. You need to recommend a computing solution for the application that should minimize costs by incurring charges only when it is executed.

Which Azure solution is best for this type of application?

A. Logic App

B. A web app

C. Service Bus App

D. IaaS web server in Azure

Answer 15:

A

Notes 15:

Azure Logic Apps is a cloud service that helps you automate and orchestrate tasks, business processes, and workflows when you need to integrate apps, data, systems, and services across enterprises or organizations. Logic Apps simplifies how you design and build scalable solutions for app integration, data integration, system integration, enterprise application integration (EAI), and business-to-business (B2B) communication, whether in the cloud, on-premises, or both.

For example, here are just a few workloads you can automate with logic apps:Process and route orders across on-premises systems and cloud services.

Send email notifications with Office 365 when events happen in various systems, apps, and services.

Move uploaded files from an SFTP or FTP server to Azure Storage.

Monitor tweets for a specific subject, analyze the sentiment, and create alerts or tasks for items that need review.

For new logic apps that run in the public or “global” Azure Logic Apps service, you pay only for what you use. These logic apps use a consumption-based plan and pricing model.

Reference 15: Logic App Logic App Pricing

Question 16: You are the Systems Administrator for a local university. You are deploying several sets of systems that will be used for research and development teams. Each set of systems will be uniform in nature, containing the same number and type of Azure resources.

What should you recommend to automate the creation of these Azure resources?

A. Azure Resource Manager templates

B. Multiple Azure subscriptions

C. Management groups

D. Virtual machine scale sets

Answer 16:

A

Notes 16:

An Azure Resource Manager template is the framework by which resources are created. They can be used to define and automate the creation of similar resources.

Reference 16: ARM Templates

Question 17: You are deploying a pair of Azure virtual machines. You want to ensure that the application will remain available in the event of a complete data center failure. What Azure technology will help most in this task?

A. Locally redundant storage

B. Zone Redundant Storage

C. Availability zone

D. Availability set

Answer 17:

C

Notes 17:

An Availability zone consists of two or more virtual machines in different physical locations within an Azure region. This configuration ensures that only a subset of the virtual machines in an availability zone will be affected in the event of hardware failure, OS update, or a complete data center outage. This configuration offers 99.99% SLA.

Question 18: Which of the following database solutions has the ability to add data concurrently from multiple regions simultaneously?

A. SQL managed instances

B. Cosmos DB

C. SQL Data Warehouses

D. Azure SQL Databases

Answer 18:

B

Notes 18:

Azure Cosmos DB is Microsoft's globally distributed, multi-model database service. Cosmos DB elastically and independently scales throughput and storage across any number of Azure regions worldwide.

Reference: Azure Cosmo DB

Question 19: Which Azure service can host your web apps without you having to manage underlying infrastructure?

A. Azure App Service

B. Azure WebJobs

C. Azure Databricks

D. Application Insights

Answer 19:

A

Notes 19:

Azure App Service enables you to build and host web apps, mobile back-ends, and RESTful APIs in the programming language of your choice without managing infrastructure.

Reference 19: Azure App Services

Question 20: Which of the following components can be used to load balance traffic to web applications, such as Azure App Service web apps using layer 7 of the OSI model?

A. Virtual Network

B. Virtual Network Gateway

C. Route table

D. Load Balancer

E. Application Gateway

Answer 20:

E

Notes 20:

Azure Application Gateway is a web traffic load balancer that enables you to manage traffic to your web applications. Traditional load balancers operate at the transport layer (OSI layer 4 — TCP and UDP) and route traffic based on source IP address and port to a destination IP address and port.

Reference 20: Application Gateway

Question 21: Which Azure service can help you collect, analyze, and act on telemetry from your cloud and on-premises environments?

A. Azure App Service

B. Azure Monitor

C. Azure Analyzer

D. Azure WebJobs

Answer 21:

B

Notes 21:

Azure Monitor is a service that can help you understand how your applications are performing and proactively identify issues affecting them and the resources they depend on.

Reference 21: Azure Monitor

II- Azure workloads, Security, Privacy, Compliance, and Trust

Question 22: Which of the following components are required to establish communication between on-premises resources and resources in Azure?

A. Virtual Network

B. VNet peer

C. Route tables

D. Virtual network gateway

Answer 22:

A and D

Notes 22:

Question 23: Which Azure service should you use to correlate metrics and logs from multiple resources into a centralized repository?
A. Azure Event Grid

B. Azure Event Hubs

C. Azure SQL Data Warehouse

D. Azure Monitor

Answer 23:

D

Notes 23:

Log data collected by Azure Monitor (formerly Azure Log Analytics) is stored in a Log Analytics workspace, which is based on Azure Data Explorer. It collects telemetry from a variety of sources and uses the Kusto query language used by Data Explorer to retrieve and analyze data.

Reference 23: Azure Monitor – Log Query Overview

Question 24: You are the Azure Administrator for Radio Gaga, LTD. You have a resource group named RG-RG and need to ensure no other administrators can create virtual networks in this resource group. What can you implement to accomplish this?

A. Access Control (IAM)

B. Azure policy

C. Locks

D. Properties

Answer 24:

B

Notes 24:

Azure Policy is a service in Azure used to create, assign, and manage policies. These policies enforce different rules and effects over your resources, so those resources stay compliant with your corporate standards and service level agreements.

For example, you can have the policy to allow only a certain SKU size of virtual machines in your environment. Once this policy is implemented, new and existing resources are evaluated for compliance. With the right type of policy, existing resources can be brought into compliance.

Reference 24: Azure Policy

Question 25: Which of the following is the organization that defines standards used by the United States government?

A. NIST

B. ITIL

C. GDPR

D. ISO

Answer 25:

A

Notes 25:

The National Institute of Standards and Technology (NIST) promotes and maintains measurement standards and guidance to help organizations assess risk. It defines the standards that are used by the United States government as well as the US Department of Defense (DoD).

Reference 25: NIST

Question 26: You have an Azure virtual network named VNet in a resource group named Bob-RG. You assign an Azure policy specifying virtual networks are not an allowed resource type in Bob-RG. What happens to VNet once this policy is applied?

A. VNet is moved to a new resource group.

B. Bob-RG is deleted automatically

C. VNet continues to function normally, but no new subnets can be added.

D. VNet is deleted automatically.

Answer 26:

C

Notes 26:

Azure policies that determine the allowed types of resources can only prevent non-compliant resources from being created. Existing non-compliant resources are not affected. However, the policy is flagged as non-compliant so that the administrator can determine action (if any).

Reference: Here

Question 27: Which Azure tool allows you to view which user turned off a specific virtual machine during the last 14 days?

A. Azure Event Hubs

B. Azure Activity Log

C. Azure Service Health

D. Azure Monitor

Answer 27:

B

Notes 27:

The Azure Activity Log is a subscription log that provides insight into subscription-level events that have occurred in Azure. This includes a range of data, from Azure Resource Manager operational data to updates on Service Health events. Events such as starting and stopping of virtual machines can be found here.

Reference 27: Here

Question 28: What kind of information does Azure Information Protection protect?

A. Email messages

B. Office documents

C. Azure Blob Storage

D. Virtual hard disks

E. PDF documents

Answer 28:

A B E

Notes 28:

Azure Information Protection (sometimes referred to as AIP) is a cloud-based solution that helps an organization classify and, optionally, protect its documents and emails by applying labels. Labels can be applied automatically by administrators who define rules and conditions, manually by users, or a combination where users are given recommendations.

Azure Information Protection (sometimes referred to as AIP) is a cloud-based solution that helps an organization classify and, optionally, protect its documents and emails by applying labels. Labels can be applied automatically by administrators who define rules and conditions, manually by users, or a combination where users are given recommendations.

A collaboration between Microsoft and Adobe brings you a more simplified and consistent experience for PDF documents that have been classified and, optionally, protected. This collaboration provides support for Adobe Acrobat native integration with Microsoft Information Protection solutions, such as Azure Information Protection.

Question 29: Which of the following is true regarding HDInsight?

A. It is an on-demand analytics job service that simplifies big data. Instead of deploying, configuring, and tuning hardware, you write queries to transform your data and extract valuable insights.

B. It is a managed relational cloud database service.

C. It is a cloud-based service that is a limitless analytics service that brings together enterprise data warehousing and Big Data analytics.

D. It is an open-source framework for the distributed processing and analysis of big datasets in clusters.

Answer 29:

D

Notes 29:

Azure HDInsight is a managed, full-spectrum, open-source analytics service for enterprises. HDInsight is a cloud service that makes it easy, fast, and cost-effective to process massive amounts of data. HDInsight also supports a broad range of scenarios, like extract, transform, and load (ETL); data warehousing; machine learning; and IoT.

Question 30: Which of the following website provides information on Azure product updates, roadmaps, and announcements?

A. https://preview.portal.azure.com/

B. https://azure.microsoft.com/en-us/updates/

C. https://portal.azure.com/

D. https://azure.microsoft.com/en-us/services/updates/

Answer 30:

B

Notes 30:

Learn about important Azure product updates, roadmap, and announcements here

Questions 31: Azure virtual machines can be moved between which of the following Azure resources?

A. Subscriptions

B. Regions

C. Availability Sets

D. Resource Groups

E. Availability Zones

Answer 31:

A, B, D, E

Notes 31:

Azure virtual machines can be moved between subscriptions with either Azure PowerShell or the Azure portal. Using Azure Site Recovery, you can migrate Azure VMs to other regions. Azure virtual machines can be moved between resource groups with either Azure PowerShell or the Azure portal. Using Azure Site Recovery, you can migrate Azure VMs to other Availability Zones.

II- Azure Pricing and Support

Question 32: Which Azure support plans can open support cases?

A. Professional Direct

B. Basic

C. Standard

D. Developer

E. Premier

Answer 32:

A, C, D, E

Notes 32:

Question 33: For any Single Instance virtual machine using premium SSD or Ultra Disk for all Operating System Disks and Data Disks, what is the SLA guarantee for virtual machine connectivity?

A. 99.9%

B. 99.99

C. 99.95%

D. There is no SLA guarantee

Answer 33:

A

Notes 33:

Question 34: Which of the following Azure services is a cloud-based service that leverages massively parallel processing (MPP) to quickly run complex queries across petabytes of data in a relational database?

A. Azure SQL database

B. Azure HDInsight

C. Azure SQL Data Warehouse (Azure Synapse )

D. Azure Data Lake Analytics

Answer 34:

C

Notes 34:

Azure SQL Data Warehouse (Azure Synapse ) is a cloud-based service that leverages massively parallel processing (MPP) to quickly run complex queries across petabytes of data in a relational database.

Reference 34: Azure SQL Data Warehouse (Azure Synapse )

Question 35: You have an Azure subscription that contains the following unused resources:

Name Type Configuration
nic0 Network Interface 10.0.0.6
pip1 Public IP Static
lb1 Load Balancer Standard, 5 rules configured
VNet2 Virtual Network 10.1.0.0/16
VM3 Virtual Machine Stopped (Deallocated)

Based on this information, which of the following unused resources should you remove to lower cost?

A. lb1

B. VNet2

C. pip1

D. nic0

E. VM3

Answer 35:

A and C

Notes 35:

The pricing for Standard Load Balancer is based on the number of rules configured (load balancer rules and NAT rules) and data processed. However, there is no hourly charge for the Standard Load Balancer itself when no rules are configured. Since this load balancer contains rules, it should be removed to save money.

In ARM deployment model, there is no charge for dynamic public IP addresses when the associated virtual machine is “stopped-deallocated”. However, you’re charged for a static public IP address irrespective of the associated resource (unless it is part of the first five static ones in the region). This resource should be removed.

Reference 35: IP addresses

Question 36: Which of the following recommendations is provided by Azure Advisor?

A. Azure resource costs

B. Azure virtual machine IP configuration

C. Storage performance and reliability

D. Azure App Service security

Answer 36:

A C D

Notes 36:

Question 37: You are planning on purchasing Azure AD Premium for your Azure subscription. What is the SLA for this product?

A. 99.99%

B. 99.9%

C. 99.95%

D. Azure AD products are not covered under an SLA.

Answer 37:

B

Notes 37:

Per the Azure documentation: We guarantee at least 99.9% availability of the Azure Active Directory Basic and Premium services. The services are considered available in the following scenarios:

Users are able to login to the service, log in to the Access Panel, access applications on the Access Panel and reset passwords. IT administrators are able to create, read, write and delete entries in the directory or provision or de-provision users to applications in the directory.

No SLA is provided for the Free tier of Azure Active Directory.

Question 38: Which of the following Azure support plans offer Severity “A” and “B” cases to be opened?

A. Premier

B. Standard

C. Developer

D. Professional Direct

E. Basic

Answer 38:

A B D

Notes 38:

Question 39: This question requires that you evaluate the underlined text to determine if it is correct.
When you are implementing a software as a service (SaaS) solution, you are responsible for configuring high availability.
Instructions: Review the underlined text. If it makes the statement correct, select “No change is needed”. If the statement is incorrect, select the answer choice that makes the statement correct.

A. No change is needed.

B. defining scalability rules

C. installing the SaaS solution

D. configuring the SaaS solution

Answer 39:

D

Notes 39:

Question 40: You have an on-premises network that contains several servers.
You plan to migrate all the servers to Azure.
You need to recommend a solution to ensure that some of the servers are available if a single Azure data center goes offline for an extended period.
What should you include in the recommendation?

A. fault tolerance

B. elasticity

C. scalability

D. low latency

Answer 40:

A

Notes 40:

Question 41: This question requires that you evaluate the underlined text to determine if it is correct.
When planning to migrate a public website to Azure, you must plan to pay monthly usage costs.
Instructions: Review the underlined text. If it makes the statement correct, select “No change is needed”. If the statement is incorrect, select the answer choice that makes the statement correct.

A. No change is needed

B. Deploy a VPN

C. pay to transfer all the website data to Azure

D. reduce the number of connections to the website

Answer 41:

A

Notes 41:

No change is needed

Question 42: You have an on-premises network that contains 100 servers.
You need to recommend a solution that provides additional resources to your users. The solution must minimize capital and operational expenditure costs.
What should you include in the recommendation?

A. a complete migration to the public cloud

B. an additional data center

C. a private cloud

D. a hybrid cloud

Answer 42:

 

Notes 42:

IV- Microsoft Azure Question and Answers

 

In Azure, every VM – regardless if Linux or Windows – gets a temporary disk assigned automatically. This temporary disk is located on the physical server (the hypervisor) where the Azure VM is hosted and is non-persistent. Disks used by the operating system or additionally added data disks are persistent disks and stored in Azure Storage.

Azure VM’s can be moved from its current host to new host at any time due to maintenance, hardware failures or other reasons. In such an event, the data from the temporary storage will not preserve or moved to the new host. Apart from the hardware failures, there are many other reasons data from the temporary disk will be lost:

  • Resizing of the VM
  • Restarting of the VM
  • Moving from one host to another
  • Updating/upgrading of host

Really, the temporary disk should never be used for data that has to be persistent. To avoid misconfiguration, the disk also has the drive label “Temporary Storage” and includes a text file “DATALOSS_WARNING_README.txt”. Read more here…

2- Does Azure VM include a Windows license?

It depends on the virtual machine type we talk about. Some Azure virtual machines include a Windows operating system license in their price (some even include a SQL Server). Some do not, however, there is an “Azure Hybrid Use Benefit” in certain Microsoft licensing programs, where basically the customer can use its previously acquired software licenses on Azure virtual machines (“bring you own license”). Also, there are Azure virtual machines available with different Linux distributions (both commercial and community), Windows Server license is obviously not included in these. Continue reading here

Please consult the Windows virtual machine pricing guide of Azure for details: Pricing – Windows Virtual Machines | Microsoft Azure

Does Azure VM cost include an OS disk?
Hello. Yes They charge you for the disk usage too. So its Disk, Network, License (if Windows Server Instance) and Processor/RAM that are taken into consideration
(more)
 
Why don’t I see the N-Series (vga enabled) VMs in my Azure vm sizes list (I have Bizspark subscription)?
 
It has nothing to do with BizSpark. N series VMs are generally available since 1 December, 2016 (Azure N-Series: General availability on December 1 ), but only in select Azure datacenter regions. Please consult the Azure Products by Region | Microsoft Azure website for regional availability.
(more)
 
What is a data disk in Azure VM?
 
What are things to look out for when choosing a location for your Microsoft Azure VM?
 
The argument in placing a cloud vm would be performance. Performance in the cloud world means cost. The better performance you need the more its going to cost you. But the other side of that is the faster you can solve the problem you are trying to solve. The business problem to evaluate in placement of a VM is loosley these two things: Does increasing the performance of the application provide the overall answers required faster? Are there things you can do to your application that will allow it to better take advantage of cloud capabilities…
(more)
 
 
Please review Azure Monitor, the built-in monitoring service in Azure. Azure Monitor provides metrics and logs for many services in Azure including VMs. A quick overview : Product documentation: Get started with Azure Monitor Note: As of today (Apr ‘17) Cloud Services metrics are served using an older telemetry pipeline but that is the process of being migrated to Azure Monitor pipeline. You will soon be able to consume Cloud Service metrics via Azure Monitor, the same way you can for Azure VMs, Web Apps or Azure SQL DBs.
(more)
 
 
Azure Backup introduces a reinforcement expansion to the Azure VM specialist that is running on the VM. This expansion backs up the whole VM. You can back up explicit records and organizers on the Azure VM by running the MARS operator.
 
 
Make sure you have VMs in Availability set. Before selecting a VM collect below inputs either from Application or from Performance monitoring team 1. Maximum IOPS required. 2. Maximum size of DB in next 2 years at least. Based on these inputs select the VM size and required storage tier – Standard or Premium. For high performance, you can perform disk stripping if you require more than 5000 IOPS. Also you can configure Backup to URL.
(more)
 
Could I connect to a Linux Azure VM using SSH and private IP through Putty?
 
Absolutely. You can check your VM’s public IP address on the Azure Portal and SSH into it with the SSH client of your choice. A private IP allows Azure VMs to communicate with other resources in a virtual network or an on-premises network through a VPN or ExpressRoute. So you can SSH into an Azure VM using the private IP from the same virtual network or via VPN / ExpressRoute.
(more)
 
 
Azure portal ( Microsoft Azure ) now has a feature called Cloud Shell. This basically gets you a command line interface, in the browser, where you can make an authenticated access to Azure resources, including your virtual machines. Both Bash and PowerShell are available, and you can also save your frequently used scripts, etc for later re-use. More details here: Azure Cloud Shell – Browser-Based Command Line | Microsoft Azure
 
 
How to resize a Linux VM with the Azure CLI – Azure Linux Virtual Machines az vm resize –resource-group mygroup –name mytestvm –size Standard_D4s_v3 This call would trigger instance restart in the background if needed.
(more)
 
 
This document indicates how a Linux VM password can be reset Reset Linux VM password and SSH key from the CLI. There is also an option in the Azure portal (https://portal.azure.com). Go to the details of the virtual machine you wish to reset the password for and look for “reset password” at the bottom left:
(more)
 
 
Depending on what OS you are using lets say Linux. You could use properJavaRDP you will need a Java VM installed. I’ve used this with success the screen refresh was not great tho.
(more)
 
Monitor VM in Azure Management Portal.
  1. Step 1 − Login to Azure Management Portal.
  2. Step 2 − Go to Virtual Machine.
  3. Step 3 − Select the virtual machine you want to monitor.
  4. Step 4 − Select Monitor from the top menu as shown in following image.
 
Accessing Azure VM port from Outside of VM
  1. Open VM instance and run the server on port 80 and checked the localhost is running in the local browse,
  2. added port 80 in the inbound of Network security group,
  3. turned off all three types of firewall from the VM windows.
 
How do you see the memory usage of an Azure VM?
Steps For Existing Windows VMs:
  1. Click on a Windows VM.
  2. Select Diagnostics settings from the Azure UI blade.
  3. Under the Overview tab: Pick a Storage account: Select your storage account so that the metrics stats can be stored. Click on ‘Enable guest level monitoring‘ and wait for the process to complete.
 
 
1. From the Azure portal, on the left menu, select All services. 2. In the All services search box, enter disks and then select Disks to display the list of available disks. 3. Select the disk that you would like to use. … 4. In the Overview page, ensure that DISK STATE is listed as Unattached.
 
 
Configure App Service Certificate to Azure Virtual machines
1. Step 1: Create an Azure Virtual machine with IIS web server.
2. Step 2: Add a Custom Domain to your virtual machine.
3. Step 3: Place an SSL Certificate order.
4. Step 4 – Store the certificate in Azure Key Vault.
5. Step 5: Verify the domain ownership.
6. Step 6: Assign certificate to Virtual machine.
 
If I change the size of my Azure VM while running a script, will that stop the execution of the script? (Currently using a Linux VM).
 
Changing the size of an Azure VM (scaling up or down) is only possible with a reboot. That will most definitely stop the execution of your script.
(more)
 
How do I make an Azure VM snapshot?
 
1. On the Azure portal, select Create a resource. 2. Search for and select Snapshot. 3. In the Snapshot window, select Create. 4. Enter a Name for the snapshot. 5. Select an existing Resource group or enter the name of a new one. 6. Select an Azure datacenter Location.
(more)
  • On the Azure portal, select Create a resource.
  • Search for and select Snapshot.
  • In the Snapshot window, select Create. …
  • Enter a Name for the snapshot.
  • Select an existing Resource group or enter the name of a new one.
  • Select an Azure datacenter Location.
 
Can we restrict a developer (on Microsoft Azure VM) to not upload a source code on any website or email?
 
You can restrict a developer from uploading a source code on any website by following the below steps: 1. Go to the desired VM instance in the Azure portal 2. Select “Access control (IAM)” option from the left pane 3. Select Role Assignment option under +Add option 4. Now, you will be able to assign any one of the available pre-defined roles to a user 5. Give contributor level access to the respective developer, now he will not be able to access/upload a file to the website
(more)
 
 
 
The region prices are related to pricing conditions in particular region. In details it is about tenancy of physical area, prices of the hardware from vendors, the cost of man-hours in a particular region for IT specialists and other Azure datacenter workers, and so on. Unfortunately, I can’t find any reference for that information, I’m talking here personally as the person who works with Azure every day and have a contact with Microsoft teams.
(more)
 
Can we spin up a Windows Azure VM programmatically from a php page? We can assume that we have valid Microsoft Credentials.
 
The REST Management API is the one you want to go for. Authentication is certificate based. You’ll have to upload a management certificate using the Windows Azure portal in able for your PHP application to authenticate. A good starting point on how to use the Windows Azure REST APIs for management can be found here How to use Windows Azure service management APIs (PHP). Like Rahul suggested, once you have that up-and-running use the Operations on Virtual Machines API set to manipulate your Virtual Machine deployments.
(more)
 
How do you reduce the size of my Azure VM disk?
 
Hi, Below are some points that would be beneficial for you. 1. Pick the best possible disk size. 2. Compress the panel size in the VM. 3. Export the managed disk to a VHD. 4. Compress the exported VHD. 5. Make another new managed disk from the VHD. 6. Make another VM from the new recently created disk. 7. Alternatively, clean up all the old resources. Hope it helps.
(more)
 
 
 

Azure Services Cheat Sheet

Azure Virtual Machine vs Azure Web App Cheat Sheet
Azure Virtual Machine vs Azure Web App
Azure Containers vs Azure Kubernetes Cheat Sheet
Azure Containers vs Azure Kubernetes Cheat Sheet

 

Azure Containers vs Azure Kubernetes Cheat Sheet
Azure Containers vs Azure Kubernetes Cheat Sheet

Use the following flowchart to select a candidate compute service.

Decision tree for Azure compute services

Definitions:

  • “Lift and shift” is a strategy for migrating a workload to the cloud without redesigning the application or making code changes. Also called rehosting. For more information, see Azure migration center.
  • Cloud optimized is a strategy for migrating to the cloud by refactoring an application to take advantage of cloud-native features and capabilities.
  • App Service. A managed service for hosting web apps, mobile app back ends, RESTful APIs, or automated business processes.
  • Azure Kubernetes Service (AKS). A managed Kubernetes service for running containerized applications.
  • Batch. A managed service for running large-scale parallel and high-performance computing (HPC) applications
  • Container Instances. The fastest and simplest way to run a container in Azure, without having to provision any virtual machines and without having to adopt a higher-level service.
  • Functions. A managed FaaS service.
  • Service Fabric. A distributed systems platform that can run in many environments, including Azure or on premises.
  • Virtual machines. Deploy and manage VMs inside an Azure virtual network.
  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS) lets you provision individual VMs along with the associated networking and storage components. Then you deploy whatever software and applications you want onto those VMs. This model is the closest to a traditional on-premises environment, except that Microsoft manages the infrastructure. You still manage the individual VMs.
  • Platform-as-a-Service (PaaS) provides a managed hosting environment, where you can deploy your application without needing to manage VMs or networking resources. Azure App Service is a PaaS service.
  • Functions-as-a-Service (FaaS) goes even further in removing the need to worry about the hosting environment. In a FaaS model, you simply deploy your code and the service automatically runs it. Azure Functions are a FaaS service.

There is a spectrum from IaaS to pure PaaS. For example, Azure VMs can autoscale by using virtual machine scale sets. This automatic scaling capability isn’t strictly PaaS, but it’s the type of management feature found in PaaS services.

Azure Data Store:

Use the following flowchart to select a candidate data store.

Data store decision tree

Sources:









taimienphi.vn